Nordanstigs kommun skänker vatten med i-mop genom Made Blue

Med hjälp av deras i-mop städmaskiner fick Nordanstigs kommun ta emot årets Made Blue diplom från OrboTech!

Med fokus på miljöarbete och med hjälp av i-mop, har städavdelningen inom kost och städ på Nordanstigs kommun skänkt hela 57.780 liter dricksvatten till utsatta människor runt om i världen. Detta tack vare att varje i-mop vi säljer ingår i ett program tillsammans med organisationen Made Blue, där målet är att ge fler människor rätten till rent vatten. De borrar brunnar, drar vattenledningar och utbildar i vatten och sanitets frågor för att förbättra livskvalitén för hela samhällen – tillsammans kan vi göra skillnad!

När vi delade ut diplomet passade vi på att växla några ord med Signhild Edström, biträdande kost och städchef på Nordanstigs kommun. Vi ville höra hur det känns att bidra med rent dricksvatten där det behövs som mest, hur hon ser på miljöansvaret och hur det kommer sig att Nordanstig har hela 17 i-mop städmaskiner.

“Prestationen delas av hela städavdelningen, så det här diplomet är verkligen till alla. Det känns bra att vi i Nordanstig har kunnat vara med och bidra till detta, att spara vatten för miljön och samtidigt hjälpa andra”, säger Signhild som får representera städavdelningen och ta emot utmärkelsen. Kommunen har sedan en lång tid tillbaka haft ett genomgående miljötänk. Att fokusera på arbetsmiljö, undvika kemikalier och inte slösa med vatten är så självklart att det sitter i ryggmärgen. När de kom i kontakt med i-mop var det ergonomin och användarvänligheten de föll för. “Vi sökte en helhetslösning och ville ha en städmaskin som passade överallt, i alla våra olika lokaler. Det är så smidigt att städa med i-mop, man känner att man nästan skulle kunna ställa upp i Let´s Dance med den”, säger Signhild och skrattar. Idag dansar i-mop runt i både kök, matsalar och korridorer, samt gymnastiksalar, klassrum och på toaletter. Den kommer enkelt åt överallt, vilket gör att lokalvårdarna slipper tidskrävande och slitsamma manuella städmetoder.

Nordanstig är en kommun som sticker ut ur mängden med deras helhetsyn på städning. De förstår vikten av att städa på rätt sätt, med bra produkter och gör hela tiden aktiva val för framtiden. “Vi är nyfikna, det är utvecklande med nya saker som förbättrar och jag vill att personalen ska ha roligt och trivas på jobbet. Att då också samtidigt kunna bidra med vatten åt behövande känns bra i hjärtat”, avslutar Signhild.

Share this Post

Vad är Made Blue?
Tillgång till rent vatten är ingen självklarhet. Ungefär en av tio människor lider av brist på rent dricksvatten, vilket är den näst största orsaken till barnadödlighet i världen. Made Blue är en organisation som jobbar med att hjälpa utsatta människor få tillgång till drickbart vatten. 

Dags att utveckla städningen?

Vi finns här med och för er hela vägen. Tillsammans utmanar vi gamla uppfattningar och inarbetade rutiner, och skapar en städning som är hållbar både nu och i framtiden!