Svenska kyrkan ställer om till kemikaliefri städning

Svenska kyrkan har som mål att vara klimatneutrala senast år 2030 och som en del i deras högt prioriterade hållbarhetsarbete ställer de nu om till kemikaliefri städning med UltraH2O. Caroline Danbo, kyrkvaktmästare på Svenska kyrkan i Falköping, berättar mer om vägen mot en hållbar städning.

Processen startade redan för flera år sedan. På en städmässa i södra Sverige fick Svenska kyrkan upp ögonen för UltraH2O, ett miljövänligt rengöringskoncept som nästan lät för bra för att vara sant – kunde ett filtrerat kranvatten verkligen göra rent på riktigt? Efter grundlig forskning och utförliga tester visade det sig stämma. Caroline Danbo, Kyrkvaktmästare på Svenska kyrkan i Falköping och en av de första som kommit i kontakt med UltraH2O, satte genast projektet i rullning.

“Först funderade vi på att göra en upphandling bara lokalt hos oss, men eftersom att hela Svenska kyrkan är miljödiplomerad och har ett eget program med stort fokus på miljön, kände vi att vi ville få in det här på nationell nivå och gjorde istället en rikstäckande upphandling”, berättar Caroline.

Efter experthjälp i urvalsprocessen, där flera leverantörer föll bort på grund av att de inte levererade ett ultrarent vatten på den nivå Svenska kyrkan önskade och ville ha i sin verksamhet, landade de i att gå vidare med OrboTech och UltraH2O, det rengöringskoncept Svenska kyrkan hade fått upp ögonen för på mässan flera år tidigare.

Svenska kyrkan Falköping

Foto: Svenska kyrkan

UltraH2O är ett system som kopplas till inkommande kallvatten, vattnet avjoniseras och filtreras från dess naturliga salter och mineraler. Filtreringen sker direkt och ut kommer ett ultrarent vatten som söker, löser och absorberar smuts för att återställa sin normala balans. Att ställa om till att städa med ett filtrerat kranvatten, helt utan miljöfarliga kemikalier, möts ibland på förhand med viss tvivel, men det tar inte lång tid innan användarna är omvända.

“Många tycker att det låter för bra för att vara sant och undrar, precis som vi gjorde till en början, om det verkligen går att städa med vatten? Efter att ha testat har de direkt blivit väldigt positivt överraskade och tyckt att det fungerat riktigt bra, så nu har vi installerat det på fler ställen i vårt pastorat”, säger Caroline.

Förutom att kemikaliefri städning är en viktig del i Svenska kyrkans hållbarts- och miljöarbete, ser de också andra stora fördelar med UltraH2O, inte minst när det kommer till personalens hälsa och hanteringen av rengöringsmedel.

“Att personalen nu slipper hantera onödiga kemikalier är såklart ett stort plus för hälsan. Tidigare hade vi stora mängder kemikalier i vårt kemikalieregister och förråd, så det har varit en tillfredställande känsla att se det försvinna allt eftersom. Nu kör vi nästan enbart på UltraH2O vilket gör det mycket mer lätthanterligt – filtret som skapar det ultrarena vattnet sitter ju här hela tiden, så det är bara för personalen att fylla en flaska och köra!”, fortsätter Caroline.

Att Svenska kyrkan är nöjda med UltraH2O som produkt är det ingen tvekan om. Även det externa städbolag som ibland hjälper till med städningen i pastoratet har nu ställt om till UltraH2O, vilket Svenska kyrkan bidragit till och tycker är fantastiskt roligt! Men de vill också lyfta den otroliga service de upplever att de fått från OrboTech som leverantör.

“Vi har fått fantastisk hjälp från vår kontaktperson. Det är så skönt att ha en person att vända sig till om man funderar på något och där man vet att man alltid får väldigt bra service. När vi bestämde oss för att utöka med fler filter gick det väldigt snabbt att få allt på plats, vilket är otroligt värdefullt. Det funkar helt enkelt väldigt bra med allting och vi rekommenderar både UltraH2O som produkt och OrboTech som leverantör!” avslutar Caroline med ett leende på läpparna.

Är du nyfiken på att läsa mer om UltraH2O? På produktsidan har vi samlat en hel del information, men vi kommer gärna ut till er för berätta ännu mer och visa hur det fungerar på plats. Tveka inte att kontakta oss!

Share this Post

Svenska kyrkanSvenska kyrkanSvenska kyrkan
Svenska kyrkans färdplan för klimatet

Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna. Vi ska lyfta andliga och existentiella aspekter samt uppnå klimatneutralitet för den egna verksamheten till år 2030.

Dags att utveckla städningen?

Vi finns här med och för er hela vägen. Tillsammans utmanar vi gamla uppfattningar och inarbetade rutiner, och skapar en städning som är hållbar både nu och i framtiden!

Dags att utveckla städningen?

Vi finns här med och för er hela vägen. Tillsammans utmanar vi gamla uppfattningar och inarbetade rutiner, och skapar en städning som är hållbar både nu och i framtiden!